První test.Udělejte si ho a zjistěte jak jste na tom se znalostmi US5.
1. Kolik je členů v US5?
a) 4 A
b) 3 E
c) 5 R
2. Richie a Izzy jsou z:
a) Německa B
b) Ameriky H
c) Anglie R
3. Jak se jmenuje song,který US5 nahráli jako poděkování svým fans?
a) Every other week C
b) Every other night Y
c) Every other afternoon M
4. Kdo z US5 není zadaný?
a) Mikel,Jay,Richie R
b) Mikel,Jay C
c) Richie,Chris,Izzy T
d) Izzy,Mikel CH
5. Doplň song: ,,Be my.........´´
a) Girl O
b) Girlfriend H
c) Friend N
6. Do Leny Gercke je zamilovanej:
a) Mikel F
b) Izzy G
c) Jay M
7. US5 zatím vydali: ..CD?
a) 1 CD H
b) 2 CD O
c) 3 CD T
8. Předposlední klip od US5?
a) One night with you F
b) Rhythm of life O
c) In the club M
9. Kdo pomohl vzniku US5?
a) reality show Big in america(BIA) K
b) Lou pearlman a BIA L
c) Lou pearlman E
10. US5 znamená česky:
a) nás je pět S
b) nás pět I
c) prostě US5,nepřekládá se to C
11. O kterém členovi můžeme říct že je tak trochu blázen?☺(Tady jsou správné odpovědi 2,ale vy si z nich vyberte jednu).
a) Chris F
b) Richie F
c) Izzy F
12. Kdo je z US5 nejstarší?
a) Jay E
b) Izzy J
c) Mikel D
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za každou správnou odpověd si přičtěte 1 bod,pozor u 11-té otázky si přičtěte taky 1 bod!
U každé možnosti máte napsaný písmenko....Vypište si ty písmenka s odpovědí kterou ste označili a z toho vám vyjde text.Tentokrát má tajenka 12 písmen a z toho vám vzniknou 3 slova....
1 slovo:
1. Kolik je členů v US5?
a) 4 A
b) 3 E
c) 5 R
2. Richie a Izzy jsou z:
a) Německa B
b) Ameriky H
c) Anglie R
3. Jak se jmenuje song,který US5 nahráli jako poděkování svým fans?
a) Every other week C
b) Every other night Y
c) Every other afternoon M
4. Kdo z US5 není zadaný?
a) Mikel,Jay,Richie R
b) Mikel,Jay C
c) Richie,Chris,Izzy T
d) Izzy,Mikel CH
5. Doplň song: ,,Be my.........´´
a) Girl O
b) Girlfriend H
c) Friend N
6. Do Leny Gercke je zamilovanej:
a) Mikel F
b) Izzy G
c) Jay M
7. US5 zatím vydali: ..CD?
a) 1 CD H
b) 2 CD O
c) 3 CD T
8. Předposlední klip od US5?
a) One night with you F
b) Rhythm of life O
c) In the club M
9. Kdo pomohl vzniku US5?
a) reality show Big in america(BIA) K
b) Lou pearlman a BIA L
c) Lou pearlman E
10. US5 znamená česky:
a) nás je pět S
b) nás pět I
c) prostě US5,nepřekládá se to C
11. O kterém členovi můžeme říct že je tak trochu blázen?☺(Tady jsou správné odpovědi 2,ale vy si z nich vyberte jednu).
a) Chris F
b) Richie F
c) Izzy F
12. Kdo je z US5 nejstarší?
a) Jay E
b) Izzy J
c) Mikel D
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za každou správnou odpověd si přičtěte 1 bod,pozor u 11-té otázky si přičtěte taky 1 bod!
U každé možnosti máte napsaný písmenko....Vypište si ty písmenka s odpovědí kterou ste označili a z toho vám vyjde text.Tentokrát má tajenka 12 písmen a z toho vám vzniknou 3 slova....
1 slovo:
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
2.slovo:
| 7 | 8 |
3 slovo:
| 9 | 10 | 11 | 12 |
Tak co vám vyšlo cooo??
Odpověd najdete na konci tohto článku.
Tady je hodnocení podle bodů:
Max.počet bodů je: 12 bodů
0-5 bodů:
Odpověd najdete na konci tohto článku.
Tady je hodnocení podle bodů:
Max.počet bodů je: 12 bodů
0-5 bodů:
No,US5 moc neznáš jde vidět že si možná jenom poslechneš jejich hudbu ale jinak nic.Mno měl/a bys zabrat!
6-8 bodů:
Nic,moc,ale alespoň něco málo víš a nedělalo by ti problém být jejich fan.Ale to pravý ořechový to ještě není☺Přesto Gratulujem:o)
9-12
Super!Gratulujem! Znáš US5 jako svý boty;-DK tomuhle není co dodat!Jsi perfektní fan US5!Jen tak dál!!!
Tady jsou správný odpovědi:
1-c, 2-b, 3-b, 4-c, 5-b, 6-c, 7-b, 8-a, 9-b, 10-b, 11-b nebo c, 12-a
Slovo které vyšlo je:
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | X | 7 | 8 | X | 9 | 10 | 11 | 12 |
| R | H | Y | T | H | M | X | O | F | X | L | I | F | E |
Tak co vyšlo vám?? A co hodnocení????Pište do komentářů....
to nevychází...